Het is al jaren de gewoonte bij de gemeente Dongeradeel om eens in de zoveel jaar met het college een bezoek te brengen aan de dorpen. Gezien het feit dat onze gemeente binnenkort op gaat in een groter geheel mogen we wel aan nemen dat dit op genoemde datum de laatste keer was dat Wierum aan de beurt was. Naast het behandelen van concrete zaken is het vooral een manier om eens samen aan tafel te zitten en van mening te wisselen over meer algemene zaken. Wat zijn de mogelijkheden, problemen en obstakels die er eventueel zijn en hoe kunnen we die samen oplossen. Dorpsbelang had vooraf aangegeven wat er op deze avond aan de orde moest komen, ter illustratie hiervan zijn we eerst een rondje door het dorp gelopen.
Vanuit het dorp was er al eens de vraag gekomen of er iets kon worden gedaan aan het hekwerk aan de Mr. Sinnemastraat wat de grens is tussen gemeentegrond en het weiland van Tilma. Het is gebleken dat het eigendom is van de gemeente. Na overleg met Dhr. Tilma is er wat ons betreft een goede oplossing gekomen. Voor uitvoering hiervan is het nodig dat de gemeente en Tilma tot overeenstemming waar we het volste vertrouwen in hebben. Met andere woorden, het hek met alle rommel er omheen gaat verdwijnen.
Na enig onderzoek bij de gemeente is gebleken dat het bij ons als “Putsteeg” bekende paadje in eigendom is bij de aanwonenden. In 1970 heeft men geprobeerd om deze situatie te veranderen maar hier stemden de toenmalige bewoners niet mee in. Het is dus geen officieel straatje maar particulier eigendom, het onderhoud hiervan is dus aan de eigenaren. Het pad mag door de eigenaren echter pas afgesloten worden nadat er tien jaar geen gebruik meer van is gemakt
Het verwijderen van onkruid in het openbaar gebied is een probleem wat in de gehele gemeente speelt. Chemische middelen zijn taboe en het mechanisch verwijderen voldoet om verschillende redenen nog niet goed. Misschien dat er in de toekomst een betere manier gevonden wordt, maar voorlopig zal het wel een ergernis blijven.
Enkele panden in het dorp zijn/waren in een slechte staat van onderhoud, iets waar velen aanstoot aan hebben genomen. Enige jaren geleden is er door de gemeente een inventarisatie gemaakt van alle betreffende panden. Criteria hiervoor waren voornamelijk de feiten dat de panden een gevaar voor de omgeving of de volksgezondheid vormden. De betreffende eigenaren zijn aangeschreven met de opdracht om hier iets aan te doen op straffe van sanctie. In beide gevallen in Wierum is dit gebeurd en hebben de eigenaren er iets aan gedaan met het gevolg dat ze niet meer binnen de criteria vallen, waarna het voor de gemeente ophoudt.
Op de Breedte is aandacht gevraagd voor de werkzaamheden die momenteel door het wetterskip worden uitgevoerd, en dan vooral de overlast die dit voor sommige bewoners met zich mee brengt. Hoewel dit niet tot de verantwoordelijkheden van de gemeente behoord spelen de gevolgen zich wel af op hun grondgebied. We mogen aan nemen dat het besluit van het wetterskip om op deze wijze te werk te gaan goed is onderbouwd en kunnen vooralsnog alleen maar afwachten hoe het in de toekomst zal uitwerken.
Wel hebben we nog aangegeven dat het contact tussen burger en wetterskip zeer moeilijk verloopt, reactie op vragen of klachten komt er sporadisch.
Het onderhoud van het openbaar groen is eigenlijk een taak van de gemeente. In het verleden zijn er echter in bepaalde gevallen overeenkomsten gesloten met de afspraak dit deels door dorpsbelangen of groencommissie ’s wordt gedaan. Voor Wierum houdt dit concreet in dat het sportveld wordt bij gemaaid en de bomen en struiken worden gesnoeid. Ook de speeltuin wordt gemaaid en gesnoeid. Hiervoor is er binnen het dorp een groepje vrijwilligers. De gemeente verstrekt hiervoor jaarlijks een vergoeding, die in ons geval de kosten echter niet dekt. Wanneer er zaken moeten worden vervangen of vernieuwd kan er een beroep op de gemeente worden gedaan en mocht blijken dat er budget is, dan is er vaak wel wat mogelijk. Steeds vaker echter moet er worden gezocht naar een alternatieve manier van financiering.
Het andere openbaar groen, het dorpsbosje aan de Ternaarderweg, is niet het eigendom van de gemeente maar van Staats Bosbeheer en valt dus niet onder haar verantwoordelijkheid. Om reden van veiligheid heeft SSB besloten om geen gebruik meer te maken van particulieren bij het onderhoud van haar eigendommen. Er is nu door SSB een rooster opgesteld voor dit onderhoud maar het is bij Dorpsbelang niet bekend wanneer Wierum hiervoor aan de beurt is. Wel is het bekend dat het dan zal gaan om rigoureus onderhoud. Omdat er in Dongeradeel vele van zulke bosjes zijn heeft de gemeente wel aan gegeven een bemiddelende rol te willen spelen.
Voor het uitvoeren van groot onderhoud aan straten en wegen binnen de gemeente heeft men ervoor gekozen om dit te combineren met de aanleg van het glasvezelnet. Men wil niet nu van alles uithalen terwijl men zeker weet dat het later weer moet. Op zich is dit een begrijpelijke houding. Voor klein onderhoud, zoals losliggende tegels en dergelijke, kan men zich altijd wenden tot Gemeentewerk waarna dit meestal snel wordt uitgevoerd. Het schema voor aanleg van glasvezel is op dit moment bij Gemeente en Dorpsbelang niet bekend, maar we zullen informeren bij Kabel Noord.
Dorpsbelang Wierum is nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond de eventuele gaswinning bij Ternaard vele vergaderingen worden bij gewoond en stromen van mails komen binnen. Gaswinning is een zaak van de Rijksoverheid, maar ook de Gemeente en Provincie zijn er zeer bij betrokken om er voor te zorgen dat de fouten uit het verleden niet nog een keer worden gemaakt. Voor informatie over dit onderwerp verwijzen we u naar de algemene media.
Tot slot heeft Dorpsbelang geïnformeerd naar de mogelijkheid om vooraf te worden ingelicht over op handen zijnde werkzaamheden van de Gemeente in Wierum, dit naar aanleiding van het onnodige schilderwerk aan de Tillebrug. Met grote inzet van de toenmalige commissie is de brug tijdens de dorpsvernieuwing (ook uit dat budget) voorzien van een poedercoating met als bedoeling dat dit voor lange tijd onderhoud onnodig zou maken en een verzorgde aanblik zou geven. De Gemeente zegt toe hier in de toekomst zo zorgvuldig als mogelijk mee om te gaan.